אנשים רבים אשר נתקלים בבעיה משפטית כלשהי נדרשים בסיוע של עורך דין. תעריפי הגבייה של עורכי דין הם לרוב גבוהים ולא נגישים לכל כיס. על מנת לפתור את הבעיה הכלכלית עבור אנשים מעוטי יכולת אשר רוצים וזקוקים לייעוץ משפטי, ישנם חוקים אשר מעניקים להם זכות לכך. במאמר זה נסקור זכויות אלו ולמי הן מגיעות.
ייעוץ משפטי
ייעוץ משפטי הינו עזרה משפטית הניתנת על ידי עורכי דין מוסמכים. במסגרת הייעוץ, עורך הדין לומד את המקרה ומייעץ מה לדעתו הגישה הטובה ביותר שיש לנקוט על מנת למקסם את התוצאה המשפטית של הלקוח. כל אדם בבית משפט זכאי להיוועץ בעורך דין ולקבל ייעוץ משפטי במשפט.
מי זכאי לייעוץ בחינם
כאמור לעיל, הייעוץ המשפטי אינו זול לרוב ועל כן אינו נגיש לאנשים מעוטי יכולת. במדינת ישראל ישנו חוק הנותן זכות לאנשים שעל פי החוק מוגדרים כבעלי קושי כלכלי, לקבל ייעוץ משפטי חינם על חשבון המדינה. הקריטריונים לקבלת הטבה זו הינם שנושא הייעוץ אכן ניתן לייעוץ, המבקש עומד בתנאים כלכליים לקבלת סיוע, ישנו סיכוי לזכות במשפט.
התנאים הכלכליים לקבלת סיוע משפטי מורכבים מתנאי על הרכוש ותנאי על ההכנסה. התנאי על הרכוש הינו ששווי הרכוש הניתן לשימוש בבעלות מגיש הבקשה אינו עולה על פי 3 מהשכר הממוצע במשק. תנאי ההכנסה הינו שבמשפחה של עד 3 נפשות, גובה הכנסתה בברוטו הוא פחות מכ-67% מהשכר הממוצע במשק ולכל אדם נוסף עוד 6%.
תחומי סיוע
לזכאים לכך, ניתן לקבל סיוע משפטי במגוון רחב של תחומים משפטיים שונים. במסגרת הסיוע ניתנת הדרכה כיצד להתנהל היטב במהלך ההליך המשפטי. תעסוקה, אלימות במשפחה, הוצאה לפועל, ענייני משפחה ועוד הינם חלק מסוגי הסיוע הניתנים במסגרת בתי המשפט האזרחיים. בנוסף, ניתן לקבל ייצוג בבתי דין לעבודה, בתי משפט ובתי דין דתיים.
לסיכום
לסיכום, הזכות לקבלת סיוע משפטי עבור אנשים מעוטי יכולת הינה זכות חשובה ביותר המאפשרת שוויון זכויות בפני החוק. במאמר זה סקרנו מי זכאי לסיוע זה ובאיזה מקרים הסיוע מוענק.